Guernica – 80. výročí od leteckého náletu

Die Ruinen von Guernica 5603/37

Tři dlouhé roky trvající občanská válka ve Španělsku měla v období let 1936 – 1939 za následek přes půl milionu obětí. Smutně se řadí mezi nejkrvavější konflikty 20. století. Z počátku se jednalo o velmi nepřehledný konflikt, ve kterém proti sobě postupem času stály dva tábory. Jedním byl tábor republikánů, bojujících na straně vítězné, oficiální vlády druhé španělské republiky, složený především z levicových socialistů a komunistů. Tím druhým táborem byli pravicoví povstalci, vzbouřená armáda, fašisté, španělští nacionalisté, křesťanští demokraté a royalisté, jednotně nazýváni frankisté podle generála Franka, z kterého se stal v průběhu konfliktu vůdce povstání.

Do občanské války významně zasáhly zahraniční státy. Na straně fašistických frankistů to bylo Německo a Itálie. Na straně republikánů to pak byly dobrovolnické jednotky z celé řady států, kterých v průběhu občanské války bylo přibližně 35 – 40 tisíc. Mezi těmito dobrovolníky – interbrigadisty byli také Čechoslováci.

Občanská válka měla, bohužel, také jedno prvenství. Byl jím letecký nálet německé Luftwaffe – Legie Condor a italského letectva Avizione Legionaria na bezbranné civilisty baskického města Guernica. V těchto dnech, konkrétně 26. dubna si připomínáme 80. výročí od vybombardování města a smrti bezbranných civilistů. Dlouhé tři hodiny padaly pumy na baskickou Guernicu. Výsledek byl zdrcující – při náletu bylo zničeno více než 80% budov. Ztráty na civilních obětech se dodnes různí. Přesto oficiální informace uvádějí, že z přibližného počtu 6 tisíc obyvatel zahynulo při bombardování 1654 a 889 obyvatel bylo zraněno.

Dnes se jedná téměř o zapomenutou událost, přesto je (v dnešní době obzvlášť) stále důležité nezapomínat na fašistické řádění, které v následujících válečných letech 2. světové války mělo za následek nespočet obětí nejen po celé Evropě, ale po celém světě.

Text: P. Hroník, foto: wikipedie

Přidat komentář