Vzpomínka na T.G.M.

Účastníci vzpomínkové akce u hrobu T.G.M.

Již po několik let, počátkem měsíce března, vypravujeme z Kladna autobus, abychom v nedalekých Lánech uctili památku prezidenta osvoboditele, prof. dr. Tomáše Garrigue Masaryka. Návštěvu Lán spojujeme vždy s termínem akce Den s TGM, kterou organizuje Muzeum T. G. Masaryka v Lánech již patnáctým rokem. Nejinak tomu bylo i v letošním roce. Autobus odjížděl od Hotelu Kladno z náměstí Sítná čtvrt hodiny před jedenáctou hodinou. Protože řada našich členů volí k návštěvě Lán vlastní dopravu, nabízíme volnou kapacitu členům spolků a organizací působících v Kladně. Tradičně se tak k nám připojuje Československá obec legionářská – Jednota Kladno, místní seniorské organizace nebo například členové Sokolské župy Budečské. Ti se však z letošní návštěvy v Lánech omluvili a uctí památku na prezidenta Masaryka až v den jeho výročí 7. března.

U hrobu TGM položili věnec zástupci Spolku pro zachování odkazu českého odboje…

…a také zástupci Československé obce legionářské jednoty Kladno.

Místo prvního zastavení v Lánech bylo na místním hřbitově, kde jsme u prostého hrobu Masarykovy rodiny položili věnce. Za Spolek pro zachování odkazu českého odboje položil věnec Petr Hroník, místopředseda Spolku a předseda základní organizace Kladno a Vladimír Carvan, místopředseda základní organizace Kladno. Další věnec pak položila Mgr. Eva Armeanová, předsedkyně Československé obce legionářské – Jednoty Kladno. V krátkých projevech místopředseda Spolku a předsedkyně ČsOL Kladno připomněli prezidenta Masaryka jako jednoho ze zakladatelů samostatného Československa. Předsedkyně ČsOL také přítomné pozvala do Kladna na chystanou výstavu věnovanou mj. také prezidentu Masarykovi. Místopředseda Spolku sdělil, že právě akcí v Lánech můžeme považovat za zahájení jubilejního stého výročí vzniku samostatného Československa. Pietní akt u hrobu prezidenta Masaryka přítomní zakončili zpěvem původní československé státní hymny.

Petr Hroník, místopředseda Spolku pro zachování odkazu českého odboje a Eva Armeanová, předsedkyně Československé obce legionářské – jednoty Kladno

Po přemístění do místního muzea, využili účastníci vzpomínkové akce návštěvu expozice, která je vždy v rámci pořádaného Dne s TGM oživená přítomností členů Klubu vojenské historie Doksy a ostatními dobrovolníky v dobovém oblečení. Zřejmě největším trhákem oživené expozice pak je dvojník prezidenta Masaryka, s kterým se každý rád vyfotografoval. Velkým lákadlem je v muzeu možnost ochutnávky oblíbených jídel prezidenta Masaryka.

Na odpolední 13. hodinu se všichni dostavili k jezdecké soše prezidenta Masaryka, která je umístěná před muzeem. Zde byl vykonán pietní akt, kdy za doprovodu oblíbené písně Ach synku, synku v podání lánského sboru Chorus Laneum jsme za Spolek pro zachování odkazu českého odboje položili věnec společně s předsedkyní ČsOL Kladno. Věnec dále položili zástupci Masarykovy společnosti, zástupci Klubu českých turistů a samozřejmě zástupci pořadatelské organizace, Muzea T.G. Masaryka v Lánech v čele s paní ředitelkou Mgr. Magdalenou Elznicovou Mikeskovou.

Právě paní ředitelce muzea předali zástupci Spolku pro zachování odkazu českého odboje po pietním aktu Pamětní plaketu u příležitosti letošního jubilejního stého výročí od vzniku samostatného Československa jako poděkování za udržování trvalého odkazu prezidenta prof. dr. Tomáše Garrigue Masaryka. Za dlouhodobou spolupráci, aktivní a především nezištnou pomoc byl Pamětní plaketou oceněn také místopředseda základní organizace Kladno, Vladimír Carvan – gratulujeme!

Text: P. Hroník, foto: S. Pítr

 

 

 

 

 

Přidat komentář