Berlin – Ravensbrück – Sachsenhausen

Od pátku 20. dubna do neděle 22. dubna 2018 uspořádal Spolek pro zachování odkazu českého odboje zájezd do koncentračních táborů Ravensbrück a Sachsenhausen.

Berlin – budova velvyslanectví ČR v Německu

Pátek 20. dubna: Po ranním odjezdu z Kladna jsme krátce po poledni dorazili do Berlína, kde nás čekala beseda s českým velvyslancem Tomášem Podivínským na české ambasádě. V Berlíně byl čas i na rozchod, takže jsme stihli navštívit několik míst s upomínkou na neblahé události 20. století: monumentální Památník holocaustu, Památník Sintů a Romů, nedaleký Bundestag a u něj umístěný památník šestadevadesáti poslanců Reichstagu zavražděných nacisty. S Berlínem jsme se rozloučili vyhlídkou z televizní věže, a čekal nás přejezd do 130 km vzdáleného města Mirow. Ubytování v mládežnické ubytovně mile překvapilo svou dobrou úrovní a poskytlo nám pohodlné zázemí pro dvě noci. K večeři jsme obdrželi polévku, do níž byla vložena i celá klobása, a dostalo se nám i nabídky kečupu. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Mirow

Sobota 21. dubna: Navštívili jsme ženský koncentrační tábor Ravensbrück, kde se nás ujala milá německy mluvící průvodkyně Ingrid Bettwieser. Pro ty, kteří neovládají německý jazyk, zastala funkci tlumočnice paní Ylona Portmanová. U Zdi národů jsme položili věnec a zapálili svíci u československého památníku a u pamětní desky věnované lidickým ženám jsme zanechali kytici se svící. V táboře jsme měli možnost projít si působivou výstavu dokumentující realitu tábora za války.

Ravensbruck

Při návratu do Mirowa jsme navštívili pomník, který připomíná pochod smrti vězenkyň z Ravenbrücku. Právě v těchto dnech si připomínáme výročí zahájení pochodů smrti z více koncentračních táborů.

Neděle 22. dubna: Zavítali jsme do koncentračního táboru Sachsenhausen, který nám podrobně představila česky mluvící průvodkyně Anna Milarch. Její obdivuhodný přehled o táboře a československých souvislostech nám poskytl nezapomenutelný zážitek a poučení. Na znak úcty jsme u centrálního pomníku tábora položili věnec se svící a naši studenti kyticí ozdobili pomník vysokoškolských studentů zatčených 17. listopadu 1939, jehož odhalení byl roku 2000 přítomen Václav Havel. Podobné zájezdy za poznáním válečné historie pořádají členové nynějšího Spolku již od roku 2013, kdy po organizační stránce zajistili tématický zájezd „Po stopách lidických a ležáckých dětí“. I tentokrát akci organizačně zajistila Mgr. Gabriela Havlůjová a Petr Hroník. Za Statutární město Kladno se zájezdu zúčastnil
1. náměstek primátora Ing. Vladimír Moucha.

Sachsenhausen

Za zmínku stojí i věkový rozsah účastníků, protože zastoupeny byly všechny generace: od devíti do osmaosmdesáti let. Zvláštní poděkování si také zaslouží CK SLAN tour s.r.o. a především pak Statutární město Kladno, kteří finančními příspěvky pomohly tuto výpravu uspořádat.

Text: Jana Čermáková, studentka rakovnického gymnázia Zikmunda Wintra, foto Jindřich Čermák, Petr Hroník