94. narozeniny Jaří Skleničkové

94. narozeniny Jaroslavy (Jaří) Skleničkové, foto G. Kuchta, DeníkN

Jaroslava Skleničková, poslední lidická žena a nebo chcete-li nejstarší lidické dítě,  byla jako nevinné šestnáctileté děvče uvězněna v KT Ravensbrück společně s lidickými ženami po dobu tří let. V letošním roce, 27. března, oslavila 94. narozeniny a bohužel ji poprvé nemohla popřát její sestra Míla, která zemřela na sklonku roku 2019.

Myslíme na Vás a přejeme hlavně zdraví, neutuchající životní elán a chuť se učit novým věcem. Je obdivuhodné, když přijdeme na návštěvu k paní Skleničkové a ona nám vypráví o rodině a fotografie automaticky ukazuje na tabletu. Jste nám vzorem a návštěvy u Vás jsou velice motivující. Vzpomínám nejvíce na setkání před třemi lety, kdy jsme ještě společně s Mílou a mou kamarádkou Karolínou přišly za vámi a navzájem jsme si sdělovaly pocity z pochodu smrti, vy jste se nám smály, že jsme bláznivky, proč to absolvujeme po tolika letech znovu (byť v nesrovnatelných podmínkách) a my jsme zase před Vámi pomyslně smekly klobouky, protože jste na konci války dokázaly pro nás nemožné. I s maminkou jste absolvovaly na konci dubna 1945 čtyřdenní pochod smrti v délce 127km, osvobozeny jste byly až v Crivitz. Detaily z historie nám skvěle osvětlila Míla Městecká, která rekonstrukce pochodů smrti pořádá a absolvuje každoročně.

Moc si vážíme Vašich zásadových postojů a toho, že nejste lhostejná k problémům současné společnosti a bezpráví.

Text: G. Havlůjová, foto: G. Kuchta, DeníkN