Spolek pro zachování odkazu českého odboje a Filozofická fakulta UK si připomenou 80. výročí uzavření českých vysokých škol nacisty

Vzpomínkový akt za přítomnosti Čestné stráže a Ústřední hudby Armády ČR proběhne v den výročí pohřbu Jana Opletala, 15. 11. 2019 od 10:30 hod. u Památníku československým vlastencům v areálu Kasáren 17. listopadu v Praze – Ruzyni.

Uzavření českých vysokých škol nacisty, zavraždění představitelů studentstva a transportu 1200 vysokoškoláků do koncentračního tábora Sachsenhausen si spolu s představiteli pořádajících institucí a osobností veřejného života připomenou také rodinní příslušníci popravených studentů.

S projevy reflektujícími nejen historii 17. listopadu, ale odkaz studentského aktivismu obecně vystoupí děkan FF UK doc. Michal Pullmann a prof. Václav Hampl, senátor a bývalý rektor Univerzity Karlovy.  Jako třetí projev zazní zdravice zástupce studentů FF UK. Účastníci pietního aktu budou mít poté možnost prohlédnout si autentická místa popravy vysokoškolských představitelů.

Následující den, 16. listopadu 2019, pořádá Spolek pro zachování odkazu českého odboje zájezd do koncentračního tábora Sachsenhausen na oficiální pietní vzpomínku na uvězněné a zavražděné vysokoškoláky. Návštěvy Sachsenhausenu se zúčastní mimo jiné dcery známého vinohradského knihkupce, protinacistického odbojáře, Bohumila Procházky (28. 3. 1909 Praha – 28. 3. 1963 Praha), vězněného zde v letech 1941 – 1945 a přeživšího pochodu smrti.

Mgr. et Mgr. Gabriela Havlůjová
předsedkyně
Spolek pro zachování odkazu českého odboje

Tel.: 602 668 482